Vi ved at træning i løbet af arbejdsdagen er godt for os, men hvorfor gør vi så ikke mere af det?



Jeg har den seneste tid lavet flere indlæg hvor jeg deler flere af de mange positive effekter, som både virksomheden, ledelsen og de ansatte kan opnå ved at indtænke sundhed, træning og bevægelse ind i kulturen på arbejdspladsen.

På trods af de mange effekter af træning på arbejdspladsen, ender mange motionstilbud ofte med at løbe ud i sandet og gå i glemmebogen. Dette sker oftest som følge af manglende interesse og manglende deltagelse.

Når vi hos ProSundhed laver motions- og træningstilbud hos virksomheder, er en af vores fornemmeste opgaver at sikre at motivationen og lysten til deltagelse vedbliver. Det er ikke en simpel opgave. Som mennesker er vi forskellige og vi oplever dermed forskellige barriere, forskellige handlemuligheder og forskellige bevæggrunde.

En af de ting, som vi har særligt fokus på er at forsøge at bidrage til en kulturændring. Vi forsøger sammen med organisationen at fremme en kultur, hvor sundhed, træning og bevægelse bliver en del af virksomhedens DNA og strategi. Men en kultur skabes ikke over natten, det tager tid og hårdt arbejde.

For at fremme en succesfuld kulturændring, hvor fysisk aktivitet bliver en del af organisationen, er det nødvendigt at både de ansatte og ledelsen ændrer adfærd og prioriteter. Implementeringsprocessen er kompleks og der foreligger ikke en standardiseret og universel metode hertil. Processen er et samspil mellem hele organisationen og os som sundhedsprofessionelle.

På trods af at der ikke foreligger en “onesize fits all” løsning til at skabe og implementere et succesfuldt motionstilbud er der forskellige virkemidler, som vi hos ProSundhed anvender i forskellige afskygninger – Disse omhandler inddragelse af både de ansatte og ledelsen i både planlægningsprocessen og udrulningen af sundhedsaktiviteten.

Som eksempel herpå søger vi at fremme engagement samt at skabe et samarbejde med leder og mellem ledere, hvor de støtter op om projektet. Endvidere søges der etableret samarbejde med udvalgte personer i personalegruppen, disse bliver en essentiel del af projektets succes og virker som led mellem os som sundhedsprofessionelle, motionstilbuddet og resten af målgruppen (de ansatte). Endvidere bruges meget tid på at forstå målgruppen bedst muligt – Dette gøres gennem både uformelle og mere formelle snakke og interviews med målgruppen, samt feltobservationer af dagligdagen i organisationen og i forbindelse med træningstilbuddet.

Disse processer er en vigtig, men dog ikke fyldestgørende, del af den proces vi i ProSundhed iværksætter hos en virksomhed, når vi sammen med dem skaber et succesfuldt sundheds- og motionstilbud.

Vi oplever stor tilfredshed blandt de virksomheder vi samarbejder og majoriteten af disse har fastholdt samarbejdet om ugentligt motionstilbud i +1år.